Lugeja küsib: „Kui osta rohelist energiat, kas siis tuleb pistikupesast ka „roheline“ elekter?“

Enefitis saab kõiki elektripakette valida lisaks tavapärasele ka rohelisel kujul. Viimane garanteerib, et elekter pärineb 100% taastuvatest energiaallikatest nagu päikese-, tuule- või hüdroenergia. Kuna reaalsuses pole pistikupesast tuleval elektril värvi ega nime, siis kuidas olla kindel, et sinu koju jõuab ka tegelikult roheline elekter?

1. Elektri füüsiline olemus

Kogu toodetud energia seguneb elektrivõrgus ning liigub mööda samu elektrikaableid ja -liine tarbijateni. Seega ei ole võimalik elektrivõrgus eristada, milline osa elektrist tuleb taastuvatest allikatest nagu päike, tuul või vesi ja milline fossiilkütustest või tuumaenergiast.

Füüsikaseaduste järgi jõuab sinu pistikupesasse sulle kõige lähemal toodetud elekter. See tähendab, et sõltumata valitud elektripaketist tarbid koos oma naabritega füüsiliselt täpselt samasugust elektrit.

2. Tõenduseks on päritolutunnistus

Roheliste elektripakettide puhul mängib võtmerolli päritolutunnistus. See on elektrooniline dokument, mis tõestab energia päritolu, pakkudes teisisõnu kindlustunnet, et tarbitav elektrienergia on toodetud taastuvenergiaallikatest.

Valides roheenergial põhineva elektripaketi, tähendab see, et elektrimüüja ostab iga sinu tarbitud kilovatt-tunni kohta vastava koguse päritolutunnistusi taastuvatest allikatest.

3. Roheenergia tarbimisega mõjutad turgu

Roheenergia valimisega näitad, et puhas loodus on sinu jaoks oluline ja annad oma panuse selle hoidmisse. Mida rohkem on rohelist energiat tarbivaid kliente, seda enam mõjutab see tootmisstruktuuri, sest suureneb nõudlus taastuvenergia järele ja ettevõtted on motiveeritud rohkem sellesse investeerima.

Nagu juba mainisime, saabub küll füüsiliselt elekter läbi samade liinide, kuid sina panustad oma tarbimisega sellesse, et tulevikus suureneks elektrivõrgus üldine taastuvenergia osakaal.

Energia tootmine ja tarbimine on omavahel tihedalt seotud. Suurenenud nõudlus taastuvenergia järele aitab luua positiivse tsükli: mida rohkem investeeritakse taastuvenergia infrastruktuuri, seda odavamaks roheenergial põhinevad paketid tarbijatele muutuvad. Pikas plaanis tähendab see, et fossiilkütuste osakaal energiasektoris väheneb ja üldine energiasüsteem muutub puhtamaks ning keskkonnasõbralikumaks.

Kokkuvõttes, kuigi üksik tarbija ei pruugi koheselt näha rohelise energiapaketi valimisega kaasnevat mõju, on see siiski olemas ja omab olulist rolli. Roheenergia toetamine aitab kaasa energiasüsteemi jätkusuutlikkusele, vähendab sõltuvust fossiilkütustest ja kiirendab üleminekut kliimaneutraalsele tulevikule. Sinu valikud täna aitavad kujundada puhtamat maailma tulevastele põlvkondadele.

Enefitis saad rohelise elektrilepingu sõlmida lihtsalt ja mugavalt meie iseteeninduses.

Kui soovid lisainfot või sul on tekkinud mõni muu küsimus, oleme sulle hea meelega abiks. Selleks võta meiega ühendust ja kirjuta teenindus@enefit.ee, helista numbril 777 4040 või jäta konsultatsiooni soov meie kodulehel.

Jaga seda postitust

Seotud teemad

Hakkame säästma!

Sügisene elektrisääst: kuidas hoida kulud kontrolli all

Sügis on taas kätte jõudnud ning toonud päevakorda küsimuse, kas oodata on elektrihinna tõusu. Kui üldjuhul tähendavad külmemad ilmad suuremat tarbimist ja kallemaid hindu, on tegeliku prognoosimine keerukas. Sestap on hea teada ennetavaid meetmeid, mis aitavad kulud madalal hoida ka juhul, kui elektri hind peaks tõusma.

Loen edasi »
Hetkel oluline

Kuidas kasutada isetoodetud energiat omale sobival ajal ning salvestada võrgust soodsatel tundidel  

Sel suvel arutleti palju nii meedias kui ka tehnoloogiahuviliste sotsiaalmeediagruppides päikesepaneelide tasuvuse üle. Ühelt poolt väidetakse, et paneelid ei tasu end ära, eriti kui elektrihinnad on mõnel tunnil negatiivsed ja tootja peab energiat võrku müües peale maksma. Samas oli suvel elektri börsihind kõrge, sest tuul ei puhunud, Estlink-2 kaabel oli remondis ja vahepeal naaberriikide tootmisüksused samuti.

Loen edasi »