Sügisene elektrisääst: kuidas hoida kulud kontrolli all

Sügis on taas kätte jõudnud ning toonud päevakorda küsimuse, kas oodata on elektrihinna tõusu. Kui üldjuhul tähendavad külmemad ilmad suuremat tarbimist ja kallemaid hindu, on tegeliku prognoosimine keerukas. Sestap on hea teada ennetavaid meetmeid, mis aitavad kulud madalal hoida ka juhul, kui elektri hind peaks tõusma.

Fikseeritud paketiga jäävad kõrged elektrihinnad minevikku

Elektrihinna fikseerimine on üks lihtsamaid viise, kuidas tagada endale meelerahu ja hinnastabiilsus kogu sügistalviseks perioodiks või isegi kauemaks. Sõlmides fikseeritud hinnaga lepingu, on kokkulepitud perioodil elektri ühikuhind sulle sama. Nii ei ole vaja muretseda börsil toimuva pärast ja saad hõlpsamini oma igakuist eelarvet planeerida.

Eriti soovitame fikseeritud paketi valida tarbijatel, kes ei saa oma tarbimist soodsama hinnaga tundidele ajastada või kellel on kodus elektriküte. Enefitis saad elektrihinna fikseerida nii lühi- kui pikaajaliselt. Tutvu meie 6-, 12- ja 36-kuuliste pakettidega lähemalt siin.

Sääst algab tarbimise vähendamisest

Kulud aitab madalal hoida nutikas ja läbimõeldud energiatarbimine, mistõttu tuleks esimesena otsa vaadata oma tarbimisharjumustele. Seda eriti, kui oled endale valinud börsipaketi. Proovi mõelda järgmistele küsimustele:

  • Millal kasutan elektrit enim?
  • Kas minu tarbimine jääb aega, mil elektri hind börsil on kallim?
  • Milliste tegevuste arvelt saan elektri kokkuhoidu suurendada?
  • Kui energiasäästlikud on minu kodused elektriseadmed?

Elektriarveid on hea võrrelda kuude ja aastate kaupa – niimoodi saad aimduse, kas ja mida oled ühel või teisel kuul teisiti teinud ning kuidas on see kulusid mõjutanud. Kui meiliboksist aastatetaguste arvete otsimine tundub tükk tööd, siis teine võimalus on hankida endale Enefiti mobiiliäpp.

Äpis on tarbimisinfo kättesaadav nii tundide, nädalate, kuude kui aastate kaupa. See tähendab, et olles näiteks mõnel varasemal õhtul sauna teinud, saad tagantjärele hinnata, kui palju kasvas majapidamise energiatarve elektrikerise töötamise ajal. Lisaks saad äpis näha elektri tunnihindasid reaalajas ning kuni päev ette.

Suurim säästupotentsiaal peitub küttes

Kuna Eesti kliimas peab kütma ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Igal küttesüsteemil on omad plussid ja miinused. Näiteks elektril töötavate radiaatorite ja põrandakütte kasutuselevõtuks vajalik esmane investeering võib olla küll väiksem, aga see-eest on püsikulud talvel suurenenud elektrihinna tõttu märkimisväärselt kõrgemad.

Kõrgete küttekulude kaitseks on hea tänapäevane lahendus õhk-õhk soojuspump, mis võrreldes tavaliste elektriradiaatoritega võib vähendada küttekulusid 2-3 korda.

Seadmed, mida parasjagu ei kasuta, tõmba seinast välja

Tihti kipume suurenenud energiakuluga seostama liiga soojaks köetud tuba või kauaks põlema jäetud tulesid. Tegelikeks „süüdlasteks“ võivad olla hoopis kolmas grupp elektritarbijaid, mille peale esimese hooga tulla ei oskagi – ööpäevaringselt vooluvõrku ühendatud elektroonilised seadmed nagu näiteks pesumasin ja külmkapp, aga ka telefoni laadija, röster või veekeedukann.

Isegi, kui seadmed parasjagu kasutust ei leia, on nad siiski vooluvõrku ühendatud ja võivad seeläbi moodustada kuni 10% kogu elektriarvest, kuna tarbivad elektrit ooterežiimil. Seega tehnika, mis kasutusel pole, on targem ajutiselt vooluvõrgust eemaldada. Vanemate kodumasinate puhul nagu näiteks külmkapp või pesumasin, tasuks kaaluda nende asendamist energiatõhusamatega.

Vähem on rohkem

Pesu ei pea pesema 40- ega 60-kraadise veega, kergelt määrdunud pesu puhul aitab ka 30-kraadine tsükkel. Ühtlasi ei pea põrandakütte ega veeboileri temperatuur olema maksimumil. Boileri puhul piisab näiteks 55-kraadisest temperatuurist. Seejuures väheneb ka katlakivi teke, mis mõjutab samuti boileri energiatarbimist.

Ainuüksi ruumi temperatuuri alandamine ühe kraadi võrra vähendab küttekulu keskmiselt viis protsenti.

Kui soovid lisainfot või sul on tekkinud mõni muu küsimus, oleme sulle hea meelega abiks. Selleks võta meiega ühendust ja kirjuta teenindus@enefit.ee, helista numbril 777 4040 või jäta konsultatsiooni soov meie kodulehel.

Jaga seda postitust

Seotud teemad

Hakkame säästma!

Sügisene elektrisääst: kuidas hoida kulud kontrolli all

Sügis on taas kätte jõudnud ning toonud päevakorda küsimuse, kas oodata on elektrihinna tõusu. Kui üldjuhul tähendavad külmemad ilmad suuremat tarbimist ja kallemaid hindu, on tegeliku prognoosimine keerukas. Sestap on hea teada ennetavaid meetmeid, mis aitavad kulud madalal hoida ka juhul, kui elektri hind peaks tõusma.

Loen edasi »
Hetkel oluline

Kuidas kasutada isetoodetud energiat omale sobival ajal ning salvestada võrgust soodsatel tundidel  

Sel suvel arutleti palju nii meedias kui ka tehnoloogiahuviliste sotsiaalmeediagruppides päikesepaneelide tasuvuse üle. Ühelt poolt väidetakse, et paneelid ei tasu end ära, eriti kui elektrihinnad on mõnel tunnil negatiivsed ja tootja peab energiat võrku müües peale maksma. Samas oli suvel elektri börsihind kõrge, sest tuul ei puhunud, Estlink-2 kaabel oli remondis ja vahepeal naaberriikide tootmisüksused samuti.

Loen edasi »