Kaheksa põnevat fakti päikesepaneelide ja energiatootmise kohta 

Päikeseenergia muutub üha olulisemaks energiaallikaks nii Eestis kui kogu maailmas. Enefit Greeni päikeseenergia eksperdid on toonud välja kaheksa huvitavat fakti päikesepaneelide ja nende elektritootmise kohta, mis valgustavad nii tehnoloogilisi uuendusi kui ka tootmise iseärasusi.  

  1. Märtsist septembrini toodavad päikesepargid üle 90% kogutoodangust. Toodang maist juulini moodustab sellest üle 50%. Talvekuude toodang sõltub väga palju lumeoludest. 
  1. Paneele ei ole otstarbekas lumest puhastada, kuna saavutatav lisatootlikkus ei kaalu üles paneelide puhastamise kulu. Kui ka väike osa paneelist on lumevaba ja hakkab energiat tootma, genereerib see piisavalt soojust, et kogu lumi paneelilt sulatada. 
  1. Aina enam kasutatakse kahepoolseid päikesepaneele (bifacial), mis toodavad elektrienergiat mõlema paneeli poolega. Võrreldes ühepoolsete paneelidega on kahepoolsete paneelide toodang kuni 30% suurem. Eriti hästi toodavad kahepoolsed paneelid päikseliste ilmadega lumisel talvepäeval, mil maapinnalt peegeldub palju päikesekiirgust tagasi. Kahepoolseid paneele kasutatakse enamasti maapinnal, kuigi neid saab paigaldada ka lamedale katusele. 
  1. Kui üks paneel on osaliselt varjutatud, siis langeb tootlikkus kogu selle paneeliga ühendatud paneelide jadas
  1. Lamedatele katustele raame ei kinnitata. Need püsivad omal kohal tänu peale paigaldatud raskustele. 
  1. 2023. aasta seisuga toodeti päikeseparkides ligi 12% kogu Eestis toodetud elektrienergiast. Veel kümme aastat tagasi oli see protsent nullilähedane (allikas: https://ember-climate.org/). 
  1. Eesti on 27 Euroopa Liidu liikmesriigi seas 6. kohal päikeseenergia tootmises elaniku kohta (W/Capita). Esimesel kohal on Holland. 
  1. Suurimate päikesepaneelide võimsus on tänaseks ületanud juba 700 W piiri. Sellise paneeli mõõtmed on ligikaudu 2,4 x 1,3 meetrit. 

Jaga seda postitust

Seotud teemad